শুক্রবার, ২১ সেপ্টেম্বর, ২০১৮

QUESTIONS ON EDUCATION - WEST BENGAL PSC SUB INSPECTOR OF SCHOOL RECRUITMENT 2018

West Bengal PSC Sub Inspector of School Recruitment





For information on the recruitment process and details, click here.

To access the full syllabus, click here.

To view the job notification, click here.

To check the eligibility criteria, click here.

Previous year question papers for the PSC Sub Inspector recruitment can be found here.

Educational questions that generally appear in the Sub Inspector of School Recruitment are related to:

1. Child Development and Pedagogy Psychology
2. Educational Sociology
3. Educational Philosophy
4. Curriculum Development
5. Environmental Studies
6. School and classroom management
7. Basic facts about Education System in India
8. Modern history of Education
9. Teaching Aptitude
10. Research Aptitude and Methodology
11. Higher Education System
12. Communication and ICT

Sample questions on education:

1. In which year was the University Grants Commission established? (Answer: 1953)
2. Another name for Basic Education or Nai Talim is? (Answer: Wardha education plan)
3. What does ICT stand for? (Answer: Information and communication technology)
4. The satellite channel launched by IGNOU on 26th January 2003 for technological education is called? (Answer: Eklavya Channel)
5. Which departments are included in the Ministry of Human Resource Development (HRD)? (Answer: Department of Women and Child Development, Department of elementary education and literacy, Department of secondary-higher secondary education)
6. Which institution in the field of education is set up by the MHRD Government of India? (Answer: National Bal Bhavan, New Delhi)
7. The University Grants Commission was constituted on the recommendation of? (Answer: Dr. Sarvapalli Radhakrishnan Commission)
8. Which article of the Indian Constitution safeguards the rights of Minorities? (Answer: Article 30)
9. What is the term used for networking libraries through electronic media? (Answer: Inflibnet)
10. What does value education aim to make a student? (Answer: Good citizen)

Please note that the site is currently undergoing maintenance, and the questions will be available soon. Thank you for your patience.


কোন মন্তব্য নেই:

একটি মন্তব্য পোস্ট করুন