শুক্রবার, ২৩ আগস্ট, ২০২৪

50 MCQ From Indian Constitution. Multiple choice question from Indian constitution

50 multiple choice questions (MCQs) based on the Indian Constitution, along with their answers:


 


1. Who is considered the "Father of the Indian Constitution"?

   - a) Mahatma Gandhi

   - b) B. R. Ambedkar

   - c) Jawaharlal Nehru

   - d) Sardar Patel  

   **Answer:** b) B. R. Ambedkar


 2. The concept of "Judicial Review" in the Indian Constitution is borrowed from which country?

   - a) United States

   - b) United Kingdom

   - c) Canada

   - d) Ireland  

   **Answer:** a) United States


3. Which part of the Indian Constitution deals with the Directive Principles of State Policy?

   - a) Part II

   - b) Part III

   - c) Part IV

   - d) Part V  

   **Answer:** c) Part IV



 4. How many fundamental rights are guaranteed by the Indian Constitution?

   - a) 5

   - b) 6

   - c) 7

   - d) 8  

   **Answer:** b) 6


 5. Who appoints the Chief Justice of India?

   - a) President

   - b) Prime Minister

   - c) Parliament

   - d) Law Minister  

   **Answer:** a) President


 6. Which of the following languages is not mentioned in the 8th Schedule of the Indian Constitution?

   - a) English

   - b) Hindi

   - c) Bengali

   - d) Tamil  

   **Answer:** a) English


7. The Right to Freedom of Religion is guaranteed under which Article of the Indian Constitution?

   - a) Article 14

   - b) Article 19

   - c) Article 21

   - d) Article 25  

   **Answer:** d) Article 25


8. The Indian Constitution was adopted by the Constituent Assembly on:

   - a) 26th November 1949

   - b) 15th August 1947

   - c) 26th January 1950

   - d) 2nd October 1949  

   **Answer:** a) 26th November 1949


 9. Which amendment is known as the "Mini-Constitution"?

   - a) 24th Amendment

   - b) 42nd Amendment

   - c) 44th Amendment

   - d) 52nd Amendment  

   **Answer:** b) 42nd Amendment


 10. The Directive Principles of State Policy are borrowed from the Constitution of:

   - a) Ireland

   - b) USA

   - c) Canada

   - d) Australia  

   **Answer:** a) Ireland


11. The President of India can declare a state of emergency under:

   - a) Article 352

   - b) Article 356

   - c) Article 360

   - d) Article 368  

   **Answer:** a) Article 352


 12. The Indian Constitution originally recognized how many fundamental duties?

   - a) 8

   - b) 10

   - c) 11

   - d) 12  

   **Answer:** b) 10


13. Which Article of the Indian Constitution deals with the right to equality before the law?

   - a) Article 14

   - b) Article 19

   - c) Article 21

   - d) Article 24  

   **Answer:** a) Article 14


14. The Vice-President of India is the ex-officio Chairman of:

   - a) Lok Sabha

   - b) Rajya Sabha

   - c) Planning Commission

   - d) NITI Aayog  

   **Answer:** b) Rajya Sabha


 15. The term "Secular" was added to the Preamble of the Indian Constitution by which amendment?

   - a) 24th Amendment

   - b) 42nd Amendment

   - c) 44th Amendment

   - d) 52nd Amendment  

   **Answer:** b) 42nd Amendment


16. The Indian Parliament consists of:

   - a) Lok Sabha and Rajya Sabha

   - b) President and Lok Sabha

   - c) Lok Sabha, Rajya Sabha, and the President

   - d) Lok Sabha, Rajya Sabha, and the Prime Minister  

   **Answer:** c) Lok Sabha, Rajya Sabha, and the President


 17. The concept of single citizenship in India is borrowed from:

   - a) USA

   - b) UK

   - c) Canada

   - d) Australia  

   **Answer:** b) UK


 18. The fundamental duties of Indian citizens are enshrined in:

   - a) Part III

   - b) Part IV

   - c) Part IVA

   - d) Part V  

   **Answer:** c) Part IVA


19. The power to impeach the President of India is vested in:

   - a) Parliament

   - b) Supreme Court

   - c) Prime Minister

   - d) Lok Sabha  

   **Answer:** a) Parliament


 20. The Right to Education was made a Fundamental Right by which amendment?

   - a) 42nd Amendment

   - b) 44th Amendment

   - c) 86th Amendment

   - d) 92nd Amendment  

   **Answer:** c) 86th Amendment


 21. The minimum age required to be elected as a member of the Rajya Sabha is:

   - a) 25 years

   - b) 30 years

   - c) 35 years

   - d) 40 years  

   **Answer:** b) 30 years


 22. The Supreme Court of India was established on:

   - a) 15th August 1947

   - b) 26th January 1950

   - c) 28th January 1950

   - d) 30th January 1950  

   **Answer:** c) 28th January 1950


23. The Preamble of the Indian Constitution was inspired by the Preamble of the Constitution of:

   - a) USA

   - b) UK

   - c) Canada

   - d) Australia  

   **Answer:** a) USA


 24. Which Article of the Indian Constitution deals with the abolition of untouchability?

   - a) Article 14

   - b) Article 15

   - c) Article 17

   - d) Article 18  

   **Answer:** c) Article 17


 25. The maximum strength of the Lok Sabha is:

   - a) 500

   - b) 545

   - c) 552

   - d) 560  

   **Answer:** c) 552


 26. The President of India can be removed from office by:

   - a) Impeachment

   - b) A vote of no confidence

   - c) Judicial review

   - d) A special session of Parliament  

   **Answer:** a) Impeachment


 27. The Panchayati Raj system was introduced in India under which amendment?

   - a) 42nd Amendment

   - b) 44th Amendment

   - c) 73rd Amendment

   - d) 86th Amendment  

   **Answer:** c) 73rd Amendment


### 28. The concept of "Welfare State" is enshrined in the Indian Constitution under:

   - a) Fundamental Rights

   - b) Directive Principles of State Policy

   - c) Preamble

   - d) Fundamental Duties  

   **Answer:** b) Directive Principles of State Policy


### 29. Which of the following is not a fundamental right?

   - a) Right to Equality

   - b) Right to Freedom

   - c) Right to Property

   - d) Right against Exploitation  

   **Answer:** c) Right to Property


### 30. The President of India is elected by:

   - a) Direct Election

   - b) Members of Parliament only

   - c) An Electoral College

   - d) Members of State Legislatures only  

   **Answer:** c) An Electoral College


### 31. The first schedule of the Indian Constitution deals with:

   - a) Languages

   - b) Allocation of seats in Parliament

   - c) States and Union Territories

   - d) Fundamental Rights  

   **Answer:** c) States and Union Territories


### 32. The Indian Constitution is:

   - a) Rigid

   - b) Flexible

   - c) Partly Rigid and Partly Flexible

   - d) Very Rigid  

   **Answer:** c) Partly Rigid and Partly Flexible


### 33. The Finance Commission is constituted by the President every:

   - a) 2 years

   - b) 3 years

   - c) 5 years

   - d) 10 years  

   **Answer:** c) 5 years


### 34. The power to amend the Constitution is vested in:

   - a) Parliament

   - b) Supreme Court

   - c) President

   - d) Prime Minister  

   **Answer:** a) Parliament


### 35. The tenure of the members of the Rajya Sabha is:

   - a) 3 years

   - b) 4 years

   - c) 5 years

   - d) 6 years  

   **Answer:** d) 6 years


### 36. Which of the following is known as the "Little India"?

   - a) Lok Sabha

   - b) Rajya Sabha

   - c) Gram Panchayat

   - d) Union Territory  

   **Answer:** c) Gram Panchayat


### 37. The "Basic Structure" doctrine was established by the Supreme Court in which case?

   - a) Golaknath case

   - b) Keshavananda Bharati case

   - c) Minerva Mills case

   - d) Shankari Prasad case  

   **Answer:** b) Keshavananda Bharati case


### 38. The writ of Habeas Corpus is issued to:

   - a) Protect individual liberty

   - b) Command a person to perform a public duty

   - c) Quash the order of a lower court

   - d) Prevent the violation of a public right  

   **Answer:** a) Protect individual liberty


### 39. The Union Budget is presented to the Parliament on:

   - a) 26th January

   - b) 1st April

   - c) 15th August

   - d) 1st February  

   **Answer:** d) 1st February


### 40. The Speaker of the Lok Sabha can be removed from office by:

   - a) The President

   - b) The Prime Minister

   - c) A resolution passed by a majority of all the members of the Lok Sabha

   - d) A vote of no confidence  

   **Answer:** c) A resolution passed by a majority of all the members of the Lok Sabha


### 41. The term of office of the Governor of a State is:

   - a) 4 years

   - b) 5 years

   - c) 6 years

   - d) At the pleasure of the President  

   **Answer:** b) 5 years


### 42. The President of India can issue ordinances under:

   - a) Article 72

   - b) Article 123

   - c) Article 143

   - d) Article 368  

   **Answer:** b) Article 123


### 43. Which Article of the Indian Constitution provides for the abolition of titles?

   - a) Article 14

   - b) Article 15

   - c) Article 17

   - d) Article 18  

   **Answer:** d) Article 18


### 44. The concept of Public Interest Litigation (PIL) was introduced in India in which year?

   - a) 1976

   - b) 1980

   - c) 1985

   - d) 1990  

   **Answer:** b) 1980


### 45. The Supreme Court is the guardian of:

   - a) Directive Principles

   - b) Fundamental Rights

   - c) Fundamental Duties

   - d) Constitution  

   **Answer:** b) Fundamental Rights


### 46. The maximum period for which the President's rule can be extended in a state is:

   - a) 6 months

   - b) 1 year

   - c) 2 years

   - d) 3 years  

   **Answer:** d) 3 years


### 47. Which of the following is not a parliamentary committee?

   - a) Public Accounts Committee

   - b) Estimates Committee

   - c) Committee on Public Undertakings

   - d) Finance Commission  

   **Answer:** d) Finance Commission


### 48. The power to create a new state in India lies with:

   - a) President

   - b) Prime Minister

   - c) Parliament

   - d) Supreme Court  

   **Answer:** c) Parliament


### 49. The original jurisdiction of the Supreme Court of India includes:

   - a) Disputes between the Government of India and one or more States

   - b) Appeals from lower courts

   - c) Matters referred by the President

   - d) Disputes related to elections  

   **Answer:** a) Disputes between the Government of India and one or more States


### 50. The National Emergency has been declared in India how many times?

   - a) One time

   - b) Two times

   - c) Three times

   - d) Four times  

   **Answer:** c) Three times


These questions cover a wide range of topics related to the Indian Constitution, including its structure, principles, and key provisions.

কোন মন্তব্য নেই:

একটি মন্তব্য পোস্ট করুন