বৃহস্পতিবার, ১৪ আগস্ট, ২০২৫

Question answer from human bones




🦴 Multiple Choice Questions on Bones

  1. Which of the following is the longest bone in the human body?
    a) Humerus
    b) Femur
    c) Tibia
    d) Radius
    Answer: b) Femur

  2. Which bone is commonly known as the collarbone?
    a) Scapula
    b) Sternum
    c) Clavicle
    d) Ulna
    Answer: c) Clavicle

  3. The human skull is primarily composed of how many bones?
    a) 8
    b) 22
    c) 14
    d) 28
    Answer: b) 22

  4. Which bone protects the brain?
    a) Rib
    b) Spine
    c) Skull
    d) Pelvis
    Answer: c) Skull

  5. Which part of the skeleton protects the heart and lungs?
    a) Vertebrae
    b) Ribs
    c) Pelvis
    d) Clavicle
    Answer: b) Ribs

  6. What type of joint is found in the shoulder?
    a) Hinge joint
    b) Pivot joint
    c) Ball-and-socket joint
    d) Gliding joint
    Answer: c) Ball-and-socket joint

  7. Which bone is found in the forearm?
    a) Femur
    b) Tibia
    c) Radius
    d) Fibula
    Answer: c) Radius

  8. How many ribs does a typical human have?
    a) 10
    b) 12
    c) 14
    d) 16
    Answer: b) 12

  9. What is the function of bone marrow?
    a) Stores fat
    b) Produces blood cells
    c) Protects joints
    d) Connects muscles to bones
    Answer: b) Produces blood cells

  10. Which bone is commonly referred to as the kneecap?
    a) Tibia
    b) Fibula
    c) Patella
    d) Femur
    Answer: c) Patella

  11. Which type of bone is the vertebra?
    a) Long bone
    b) Short bone
    c) Irregular bone
    d) Flat bone
    Answer: c) Irregular bone

  12. What mineral is most abundant in bones?
    a) Iron
    b) Calcium
    c) Magnesium
    d) Sodium
    Answer: b) Calcium

  13. Which bone forms the lower jaw?
    a) Maxilla
    b) Mandible
    c) Zygomatic
    d) Temporal
    Answer: b) Mandible

  14. Which bone connects the arm to the body?
    a) Clavicle
    b) Radius
    c) Femur
    d) Ulna
    Answer: a) Clavicle

  15. Which is not a function of the skeletal system?
    a) Producing hormones
    b) Protecting organs
    c) Providing structure
    d) Producing blood cells
    Answer: a) Producing hormones

  16. Where are sesamoid bones found?
    a) In the spine
    b) In the skull
    c) Embedded in tendons
    d) In the rib cage
    Answer: c) Embedded in tendons

  17. How many bones are in the adult human body?
    a) 202
    b) 206
    c) 210
    d) 212
    Answer: b) 206

  18. The small bone in the throat that does not articulate with any other bone is the:
    a) Mandible
    b) Hyoid
    c) Maxilla
    d) Temporal
    Answer: b) Hyoid

  19. Which bone forms the forehead?
    a) Parietal
    b) Temporal
    c) Frontal
    d) Occipital
    Answer: c) Frontal

  20. Which bone is part of the axial skeleton?
    a) Humerus
    b) Scapula
    c) Femur
    d) Sternum
    Answer: d) Sternum



কোন মন্তব্য নেই:

একটি মন্তব্য পোস্ট করুন